Hästens Välfärd

Hästens välfärd och du som ryttare.Ryttarens storlek i förhållande till hästens kan vara en känslig fråga som ändå behöver lyftas. Ryttarens vikt har betydelse för hästens välmående, men även balans, självinsikt och framför allt hästkunskap spelar in.
 
För att kunna bedriva bra ridundervisning krävs friska och glada hästar. En av anledningarna till att hästarna får skador är tyvärr överbelastning av för tunga ryttare. Man brukar räkna med att en häst klarar av att bära runt 15 procent av sin egen vikt. Självklart är detta individuellt och påverkas bland annat av hästens ålder, utbildningsnivå och kondition, samt arbetsintensiteten under passet. 
För att hålla friska och glada hästar inför vi en viktgräns på 90 kg för att rida på ridskolan. I dagsläget har vi inte några direkt viktbärande hästar och många andra ridskolor runt om i Sverige har sedan länge haft en liknande viktgräns.

Vi kommer inte att säga upp någon som ligger på gränsen av våra nuvarande elever, men den kommer att gälla för nya elever.
 
Om du är medveten om att du är ett gränsfall, så är vi tacksamma om du inte protesterar när du blir hänvisad till hästar som klarar av att bära lite mer. 

Tänk på att detta endast är av omtanke om våra hästar.