Välkommen till oss!


Att komma till ett helt nytt ställe är oftast inte det lättaste, när det dessutom finns stora djur på plats kan det också vara skrämmande. Var inte orolig!
Det finns alltid någon i stallet du kan få om hjälp från. På Lomma Ridklubb hjälps vi åt och flera av våra duktiga tjejer och killar som brukar hålla till i stallet hjälper dig gärna.Klädsel
Oömma kläder, skor med klack, kängor eller gummistövlar brukar vara ett gott alternativ.
För säkerhets skull: inga smycken eller örhängen/piercingar. Tröjan ska helst inte ha någon luva och ska täcka axeln (inga linnen). Långt hår bör vara upsatt. Ridbyxor eller andra bekväma byxor. Läs mer under Säkerhet.
Ridhjälm och säkerhetsväst
Finns till utlåning i ridhuset (längst bort på anläggningen). Det kan vara bra att ha tagit reda på hjälmstorlek innan man kommer. Hjälmen får inte "guppa" när den sitter på huvudet och ska kännas bekväm. Säkerhetsvästen ska på framsidan täcka det nedersta revbenet och på baksidan ska den nå ner till svanskotan ungefär. Hjälm är obligatorisk, säkerhetsväst rekommenderas starkt.
För barn ska även denna utrustning bäras i stallet för att minimera skaderisken. Läs mer under Säkerhet.
Under lektionen
Alla i gruppen går ut i ridhuset i samlad trupp. Föräldrar går med hästen och sitt barn. Kom ihåg att hålla ordentligt avstånd till hästen framför. Ridlärare eller annan personal vägleder och säger till när det är dags.
I ridhuset ställer vi upp på rad längs medellinjen (rak linje som går från mitten på ena kortsidan till mitten på andra kortsidan) där spänner vi sadelgjorden och sitter upp. Ridlärare samt ev. annan personal vägleder.
När ska jag vara på plats?
Det är alltid bra att vara i god tid. Till skillnad från andra sporter använder vi levande djur och är man stressad påverkar det både hästen och dig själv negativt. Innan lektionen måste hästen göras iordning. Detta brukar ta minst 30 min, gärna mer. För dig som gör iordning hästen själv rekommenderar vi att du är här en timme innan.
De nybörjargrupper som har teori gör i ordning sina hästar under lektionstid. Kom i tid så att du hinner kolla upp vilken häst du ska rida och eventuellt prova ut hjälm och säkerhetsväst.
Rätt häst
När du kommer till oss finns det en pärm vid spolplattan, cementplattan mitt i anläggningen. Gå förbi privatstallet (det som är närmast parkeringen) och du kommer till en knutpunkt där alla fyra byggnader möts. I pärmen står det vilken häst du ska rida. Du hittar sedan rätt häst genom att titta på boxdörrarna. Står du med ryggen mot parkeringen ligger ponnystallet rakt fram (närmast ridhuset) och ridhäststallet ligger till höger, se karta.
Föräldrar
Föräldrar bör följa med till stallet och hjälpa till under ridlektionen. För ej hästvana föräldrar finns det hjälp och stöd. Det är bra om att du som förälder vill lära dig att hjälpa ditt barn med hästen. De första lektionerna är det oftast bra om föräldern kan var med och för att leda hästen.
Efter lektionen
Ska din häst gå på lektionen efter din lämnar du över hästen till nästa ryttare. Om inte hjälper ridläraren dig att lägga upp stiglädrena och sedan ska hästen tas in i stallet igen, sadlas av och göras iordning. Även här får du hjälp om du behöver det.