Sydsvenskan 6 januari 2019

Lomma kommun vill köpa gamla ridhuset

Lomma kommun köper nu mark av Lunds kommun – och vill samtidigt köpa det gamla ridhuset från Lomma ridklubb. Syftet: att ridklubbens verksamhet ska vara koncentrerad till den nyare anläggningen.

I nuläget har Lomma ridklubb en del av sin verksamhet vid det gamla ridhuset, som klubben själva äger, medan andra delar finns i det nya ridhuset som klubben arrenderar av Lomma kommun.
Nu vill kommunen att klubbens hela verksamhet ska flyttas till det nyare ridhuset, där man vill bygga en ny ridbana.
I framtiden är planen att hela Lomma ridklubbs verksamhet ska koncentreras till det nyare ridhuset.

– Det gör att ridklubben får bättre förutsättningar för tävlingar och träningar. Den gamla anläggningen är inte ändamålsenlig, säger Robert Wenglén (M), kommunstyrelsens ordförande.
För att möjliggöra planerna klubbade kommunen nyligen ett annat markköp: åkermark som ligger mellan det nya ridhuset och Habo gård, och som har ägts av Lunds kommun. Tanken är att en av ridhusets hagar ska flytta till den nyinköpta marken, för att göra plats för den nya utebanan.

Läs mer: Lomma ridklubb trötta på kommunens seghet – har väntat i flera år på beslut
Samtidigt vill Lomma kommun köpa det gamla ridhuset, som ligger på andra sidan skogen, av ridklubben. Detta med planen att använda den marken till annan föreningsverksamhet – exempelvis till fotbollsklubben GIF Nike.
Ridklubben ska dessutom bli kompenserade av kommunen för de 1,3 miljoner som de har lagt på investeringar i den nya ridanläggningen.

Läs mer: Skyhöga foderkostnader för ridklubb efter torkan – kommunen säger nej till extra pengar
Lomma ridklubbs ordförande Catarina Hagstrand påpekar att alla detaljer inte är spikade än – till exempel skulle klubben kunna tänka sig en lösning där de byter mark med kommunen, istället för att sälja det gamla ridhuset. Men hon säger samtidigt att ridklubben är överens med Lomma kommun om de stora dragen i planerna.
– Det ligger helt i linje med våra ambitioner och vår önskan.
Under en längre tid har det varit problem i kommunikation mellan kommunen och ridklubben, eftersom det varit oklart vem som äger vad.
– Nu hoppas vi att vi får lugn och tydlighet i den här relationen, säger Robert Wenglén.
Catarina Hagstrand har en liknande syn:
– Det känns väldigt positivt att vi nu har fått igång dialogen.
Robert Wenglén tror att planerna kommer att kunna genomföras under året.

Astrid Adelgren
Sydsvenskan


Sydsvenskan 3 november 2018

Skyhöga foderkostnader för ridklubb efter torkan – kommunen säger nej till extra pengar

Efter sommarens torka har priset för hö ökat med ungefär 250 000 kronor för Lomma ridklubb. För att klara ökningen ansökte man om pengar hos kommunen – men fick nej.Redan i juli förstod personalen på ridklubben att det skulle bli betydligt svårare att hitta hö till hästarna under hösten, än det varit tidigare.
När inga leverantörer stod att finna i Sverige började man höra sig för utomlands, i Danmark, Polen och Tyskland.
Och hö har man hittat – men till dubbelt så högt pris som man betalat tidigare.
Solveig Rydén Falk, verksamhetschef Lomma ridklubb, och Catarina Hagstrand, ordförande i klubbens st

– Normalt har vi en foderkostnad på ungefär 270 000 kronor per år. Vi räknar med att den har gått upp med ungefär 250 000 kronor, säger Catarina Hagstrand, som är ordförande i ridklubben.
För att klara kostnaden ansökte man om extra stöd från Lomma kommun. Men nu har kultur- och fritidsnämnden beslutat att avslå ansökan.

– Skälet är främst att det inte är vår verksamhet. Vi bidrar med aktivitetsstöd till våra föreningar, men de måste själva också ta ansvar för saker och ting. Vi kan inte ha en buffert med hur mycket pengar som helst, säger Carin Hansson (M), ordförande i nämnden.
Nu är det ju det extrema vädret som orsakat situationen. Spelade det in när ni tog beslutet?
– Nej, egentligen inte. Det finns många olika saker som kan påverka situationen för en förening, en fotbollsklubb kan få konstant spöregn. Man måste ta eget ansvar.

– Sen har kommunen erbjudit dem markytor att ta gräs från. Om det sedan var de som skulle slå det själva, eller om det var vi som skulle göra det, det vet jag inte. Men vi har inte helt vänt dem ryggen, säger Carin Hansson.
I samband med torkan gick Lomma ridklubb också ut med en vädjan till allmänheten om hjälp i form av något de kallat ”fodersponshjälte”. Här har de privatpersoner och företag som velat kunnat skänka ett eget bidrag. På så sätt har klubben fått in 115 000 kronor att köpa hö för.
– Man får gåshud, det är helt fantastiskt, säger Catarina Hagstrand.
Tack vare gåvorna är den värsta krisen avhjälpt, men den ökade kostnaden får ändå konsekvenser för verksamheten. Till exempel kommer man nu inte att kunna anlägga den nya utebana som verksamheten behöver.
Lomma ridklubb har i flera år legat på kommunen för att ett nytt avtal ska skrivas som reglerar deras samarbete. Det är nämligen kommunen som äger marken där ridskolan ligger, samt majoriteten av byggnaderna som klubben hyr för sin verksamhet. Och underhållet är eftersatt på flera håll.
– Det har tyvärr blivit så att det har skrivits ett nytt tilläggsavtal och ett nytt tilläggsavtal och ett till, tills ingen vet vad som gäller riktigt. Vi försöker bena ut det här nu, säger Carin Hansson.
Tidningen skrev om det bristande avtalet redan 2016. Då sa ni att avtalet skulle bli klart så snabbt som möjligt. Vad är det som gör att det dröjer?
– Det skulle ha varit klart för länge sen. Jag kan inte svara på exakt varför det är inte är, det har varit lite fram och tillbaka. Men jag hoppas att det är löst väldigt snart, säger Carin Hansson.

Johanna M Karlsson
Sydsvenskan


Land Lantbruk 6 september 2018

Grovfoderbrist slår hårt mot hästägare
LOMMA.

Bristen på grovfoder slår hårt mot en del hästägare. Fler hästar än vanligt är till salu, och det finns risk att hästar på marginalen avlivas i förtid. Lomma ridklubb startade en insamling för att klara de ökade foderkostnaderna och fick in över 80000 kronor på en vecka.
– Hästnäringen är väl generellt lite hårdare drabbad på så sätt att det är en högre andel av hästhållarna som är beroende av att köpa foder på den öppna marknaden. De som har lyckats få tag i foder blir ekonomiskt drabbade för att fodret är väldigt dyrt. Men det är väldigt stor variation hur hårt det slår, säger Carl Dyrendahl, lantbruksekonom på LRF Konsult.
Solveig Rydén Falk, verksamhetschef på Lomma Ridklubb. Foto: Tove Nilsson
40 procent fler hästar till salu
Ett tecken på att foderbristen slår hårt är att antalet hästar till salu på hästsajten Hästnet är 40 procent fler med tidigare år, enligt Sveriges Radio.
Lomma ridklubb med 40 hästar har under sommaren jobbat hårt för att få ihop vintersäsongens grovfoder. Det var i juli som de började inse att deras vanliga leverantör inte skulle klara producera den mängd grovfoder klubben behöver.
Stort hål i budgeten
De vände sig då till utlandet och köpte hösilage och hö från Danmark, södra Tyskland och Polen. På så vis har de lyckats säkra tillräckligt med grovfoder för säsongen och behöver inte ändra foderstaten eller sälja av hästar. Men det har lämnat ett stort hål i budgeten.
– Foderkostnaden blir mellan 450 000 och 500 000 kronor i år och det är den dubbla mot vad vi brukar ha. Sedan höjs priset på strömedel också. Så det blir extrakostnader där också, säger Solveig Rydén Falk, verksamhetschef på Lomma Ridklubb.
Åtgången blir också högre på grund av att ponnyerna stödutfodrades på sommarbetet.
Foderbristen har slagit hårt mot många ridskolor i år. Foto: Tove Nilsson

Hoppas på sponsring

För att klara ekonomin har klubben startat en insamling de kallar ”Fodersponsorhjälte”
– Det började med att flera i klubben som har egna företag gick in och sponsrade med 10 000 kronor var. Sedan har det spridit sig och vi har gått ut på Facebook och till våra medlemmar. De som vill sätter in en hundralapp eller femhundra kronor, precis vad de har lust med. På hemsidan lägger vi ut vilka företag som har gått in och sponsrat.
På en vecka fick klubben in 84 000 kronor och Solveig Rydén Falk räknar med att tillskottet täcker de ökade foderkostnaderna för ponnyerna.
– Det blev väldigt bra. Även tidigare elever har satt in pengar. Det är jätteroligt.

Ansökt om bidrag hos kommunen

På hemsidan finns grafik över hur stor del av bugdethålet som fyllts med givarnas pengar. Den visar att det fortfarande återstår 66 procent.
Utöver insamlingen har ridklubben också ansökt om bidrag hos kommunen och pengar från stiftelser. Inget av detta har gett något resultat än så länge.
Samtidigt som klubben söker ekonomisk hjälp försöker de dra ned på kostnaderna så mycket som möjligt.
– Vi kommer inte att vara fullt så generösa med fodret som vi varit ibland, då vi ställt ut storbalar i hagarna. Vi kommer att hålla i pengarna. Förhoppningen var att bygga en utebana på anläggningen, men den ser inte ut att bli av nu vilket är mycket trist.

”Några går i konkurs”

Foderbristen har slagit hårt mot många ridskolor i år.
– Alla har inte klart med foder för det här året. Några går i konkurs. Vissa har dragit ned 20-30 procent på grovfodret och ökat på med kraftfoder. Det har ju konsekvenser och det finns inte obegränsat med kraftfoder heller, som också ökat i pris.
Solveig Rydén Falk hoppas nu att det ska fortsätta komma in pengar så att deras verksamhet kan gå ihop och att fodersituationen generellt blir bättre.
– Nu ser det ut som det kanske kan bli en andraskörd. Då kanske det lugnar ner sig lite.

Tove Nilsson

Land Lantbruk


Sydsvenskan 24 oktober 2017

Ledare på Lomma ridklubb kan bli Årets Eldsjäl


Ridläraren Carina Espegren kämpar för att alla barn och ungdomar som kommer till Lomma Ridklubb ska må bra och känna sig sedda. Nu är hon en av finalisterna med chans att bli utsedd till Årets Eldsjäl.

Carina Espegren, Lomma Ridklubb, är finalist i Årets Eldsjäl, kategorin kamratskap.Bild: Pressbild/Folkspel
För två år sedan flyttade Carina Espegren med sin familj från Sundsvall ner till Skåne. Uppe i Sundsvall hade hon länge jobbat som ridlärare och drivit flera barn- och ungdomsprojekt. När hon började jobba på Lomma Ridklubb tog hon med sig engagemanget in i den nya föreningen.
– Jag har huvudet fullt med idéer om hur man kan utveckla verksamheten och hitta på nya saker, säger Carina Espegren.
I Lomma har hon bland annat dragit igång vänskaps- och antimobbningsprojektet Ryttarvänner. Ryttarvännerna fungerar ungefär som kamratstödjare, och rör sig runt i stallet och hjälper de barn som behöver det.
– De fungerar också som lite extra kompisar om någon verkar vara ensam.
Carina Espegren har också infört något som hon kallar för fjärilskurser, där barn som är blygare än andra får chans att utvecklas och ta plats i sin takt.
– Ibland ser man att några barn är lite extra rädda eller nervösa, och då brukar de och föräldrarna få frågan om de vill gå en fjärilskurs. Där får man känna att man faktiskt kan. Vissa barn behöver lite längre tid på sig innan de vågar göra saker.
Carina Espegren, Lomma Ridklubb, är finalist i Årets Eldsjäl, kategorin kamratskap. Bild: Pressbild

– Några av de som har varit fjärilsbarn från början har sedan gått vidare och blivit ryttarvänner. De får en chans att bygga vidare och många har blivit riktigt tuffa.
Utan att Carina Espegren visste om det nominerade hennes dotter henne hon till priset Årets Eldsjäl, som utses av organisationen Folkspel. I förra veckan fick hon veta att hon blivit utvald som en av fyra finalister med chans att vinna kategorin ”kamratskap”.
– Först förstod jag inte hur stort det var, men nu känns det jätteroligt.
Var kommer ditt driv ifrån?
– Det vet jag inte riktigt Men jag tycker om att jobba med projekt och se en utveckling. Jag har tidigare varit jourhem i Sundsvall också så jag tycker om att jobba med barn och se dem växa.
– Mitt motto är: allting går utom små barn och tennsoldater.
I mars avgörs vem av de nominerade finalisterna som tar hem titeln Årets Eldsjäl. Priset delas ut på den stora Eldsjälsgalan. Fram till dess kan de som vill rösta på de olika kandidaterna.

Johanna M Karlsson
Sydsvenskan


Lokaltidningen 19 september 2017

Många ville se Eamon Hickey på ridhuset

LOMMA. Läktarna var fulla av hästintresserade när hästexperten Eamon Hickey besökte Lomma ridklubb i helgen. Inte mindre än 200 personer kom på besök i ridhuset.
Eamon Hickey beskrivs som en av Sveriges bästa unghästhanterare. Han hanterar även så kallade problemhästar. Han menar dock att det sällan är hästen som är problemet utan hur den hanteras.
Under sitt besök fick han visa sina kunskaper i praktiken på tre olika hästar.
Första hästen var en 2,5 åring som aldrig haft en sadel på sin rygg. Efter en timme satt Eamon Hickey upp på hästen.

Eamon Hickey visar hur man tar hand om hästars problem. Foto: privat

Häst nummer två var en häst som har haft svårt att gå på en transport, något som efter en timme inte längre var något problem.
Den tredje hästen är en som kan vara svår att fånga in. Även där kunde Eamon Hickey hjälpa till.

Lena Karlsson
 Lokaltidningen


Sydsvenskan 2 mars 2017

Lomma ridklubb trötta på kommunens seghet – har väntat i flera år på beslut

I flera år har Lomma ridklubb väntat på ett nytt avtal från kommunen. Nu börjar tålamodet ta slut. ”Om de inte är intresserade av att stötta ridsporten vore det ju bra om de åtminstone meddelade det”, säger Catarina Hagstrand, som sitter i klubbens styrelse.

Catarina Hagstrand och Anna Lenfeldt menar att Lomma ridklubbs lokaler behöver rustas upp rejält.
Catarina Hagstrand och Anna Lenfeldt menar att Lomma ridklubbs lokaler behöver rustas upp rejält. Oc

Och innan man får besked från kommunen så kan inget göras, eftersom det är oklart vem som äger vad.Bild: Johanna M Karlsson
Sydsvenskan har tidigare rapporterat om den bristfälliga kommunikationen mellan kommunen och Lomma ridklubb. Klubben kräver ett nytt avtal som ska ersätta det som gick ut för flera år sedan, och som gör klart vem som äger vad på anläggningen utanför Lomma.
De vill också få på papper vem som exempelvis ansvarar för skötsel av vägar och dränering av marken vid stallar, hagar och ridhus.

Läs mer: Ridklubben vill ha avtal
Trots flera möten under sommaren och hösten förra året har man fortfarande inte kommit fram till något avtal, och sedan i oktober har det varit tyst från kommunen.
– Vi är så besvikna. Vi har jobbat hårt för detta och skrivit prioriteringslistor över vad som behöver göras och allt möjligt. Ändå får vi inget gensvar, säger Anna Lenfeldt, suppleant i klubbstyrelsen.
– Vårt tålamod börjar ta slut. Vi har 440 medlemmar och dessutom 26 hästar som vi måste ta hand om. Att behandla oss på det här sättet är inte ok, säger Catarina Hagstrand.
Läs mer: 500 skrev under för att stötta ridklubben
På kommunen är man medveten om frustrationen som växer på ridklubben, och menar att man snart har ett avtal klart.
– Vi har haft olika samtal, gjort internutredningar och tittat på siffror. Nu har vi en stomme till ett avtal som vi ska ta ställning till internt på kommunen. När det är klart ska vi boka in ett möte med klubben, men det är inte klart när det blir än, säger exploateringsingenjör Torsten Lindh.
Varför har det tagit så lång tid att få fram ett nytt avtal?
– Det är många personer och förvaltningar som är involverade i detta på kommunen, och då tar det lite tid.
Har ni satt någon deadline för när avtalet ska vara klart?
– Egentligen inte, men det ligger ju i båda parternas intresse att vi får den här saken klar.

Johanna M Karlsson
Sydsvenskan


Hippson 17 januari 2017

Ryttarvännerna förebygger mobbning – tillsammans med Charlotte

Projektet Ryttarvännerna på Lomma ridklubb ska förebygga mobbning och öka gemenskapen bland eleverna i stallet. Nu har klubben fått två hedersvänner, Charlotte Haid Bondergaard och Pontus Hugosson.
– Det är ett bra initiativ och jag hoppas att det blir ringar på vattnet så att fler ridskolor följer efter, säger Charlotte.

Arkivfoto: Tomas Holcbecher

– Jag var själv rädd och blyg när jag var liten. Jag var aldrig med i innegänget i stallet, berättar Carina Espegren, ridlärare på Lomma ridklubb i Skåne där projektet Ryttarvännerna finns.
Deltagarna är flickor i åldrarna 10 till 14 år. Som ryttarvän ska du främja gemenskapen i stallet, förebygga mobbning och näthat och hjälpa elever vid behov.
– Att vara en ryttarvän innebär att man är en förebild i stallet och ser till att ingen är utanför. Flickorna ansvarar för olika dagar under veckorna.
Stöttar och ser alla elever i stallet
Projektet, som har fått bidrag från Skandias Idéer för livet, startade i Lomma 2016. Under året utbildades Ryttarvännerna i antimobbning, säkerhet och hästkunskap. Ryttarvännerna anordnar aktiviteter och håller i teorilektioner för de yngsta eleverna på ridskolan. De hjälper också till att sadla och tränsa och kan vid behov agera ledare på lektioner. I stallet finns bilder på alla Ryttarvänner, så att eleverna känner igen dem.
– De har också på sig sin väst de dagar som de är Ryttarvänner, berättar Carina.
 Känslan av en fritidsgård
Förutom att förebygga mobbning är målet med projektet att det ska bli mindre hierarki bland eleverna. Fler ska också känna att stallet är en plats att vara på, ungefär som en fritidsgård.
– Vi vill sätta en boll i rullning till andra ridskolor. Sundsvalls ridklubb har tagit upp stafettpinnen. Vi har också en önskan att de som deltar håller sig till den typen av väst vi använder på Lomma ridklubb, så att Ryttarvännerna känns igen och blir ett begrepp på ridskolorna.
  Charlotte och Pontus är hedersvänner
I dag finns också två hedersvänner, fälttävlansryttaren och hästbonden Pontus Hugosson och dressyrryttaren Charlotte Haid Bondergaard.
– Vi hade många funderingar på vilka vi skulle fråga. Pontus verkar vara en person med gott hjärta. Jag skrev och frågade och han tackade ja. Han har fått en väst hemskickad till sig.
– Charlotte fick frågan för att hon verkligen har bjudit på sig, är glad och öppen. Hon har också gått ridskolevägen och har tagit sig dit hon är i dag.
  Besökte Kronekulla gård
Tidigare i januari åkte Ryttarvännerna från Lomma ridklubb till Kronekulla gård för att hälsa på Charlotte och överlämna en väst.
– Hon mötte oss sprudlande glad i stallet, vi kände oss verkligen välkomna.
Ryttarvännerna fick en privat "clinic" för Charlotte. Sedan träffade de hästarna i stallet, inklusive Charlottes julklapp – hästen Don Juan's Duvetico.
  Var själv blyg som barn
Eleverna fick ställa frågor och Ryttarvännerna undrade om det fanns förebilder och hjälp i stallet när Charlotte red som ung.
– Hon svarade nej och berättade att hon själv var väldigt blyg och inte vågade fråga äldre skötare något, säger Carina.
Det är precis en sådan situation och stämning som Ryttarvännerna ska förebygga.
– Vi åkte hem med stor beundran för Charlotte. Hon är ödmjuk och tackade ja till uppdraget att bli en ryttarvän med stort hjärta.
  Charlotte hyllar initiativet
– Det var ett underbart gäng som hälsade på och tjejerna ställde många bra frågor. Jag vet själv att det kan vara tufft på ridskolor om det bildas en rangordning bland eleverna. Det är viktigt att alla är kompisar med varandra och att nya barn får bra, positiva förebilder. Som ung och ny i stallet kan man lätt bli osäker. Mobbning är aldrig acceptabelt, säger Charlotte till Hippson.
– Det är ett bra initiativ och jag hoppas att det blir ringar på vattnet så att fler ridskolor följer efter.
Charlotte kommer att fortsätta sin kontakt med Ryttarvännerna och tror att det blir fler möten i framtiden.
Om du är nyfiken på projektet Ryttarvänner är du välkommen att höra av dig till Carina Espegren via carina@lommaridklubb.se.

Frida Bank
Hippson


Sydsvenskan 3 juni 2016

500 skrev under för att stötta ridklubben

Nästan 500 personer har skrivit under Lomma ridklubbs upprop mot kommunen. – Vi vill visa att det här är en bred fråga som det finns stort intresse för. Den bör tas på allvar, säger klubbordförande Ulrica Lundman.
Catarina Hagstrand, Ulrica Lundman och Rosmari Alverland från Lomma ridklubb är frustrerade över det sega samarbetet med kommunen.Bild: Johanna M Karlsson
I nästan tio år har Lomma ridklubb uttryck missnöje över samarbetet med och stödet man fått från kommunen.
I två år har klubben jobbat aktivt för att få igång en förändring, men framstegen har varit små.
Catarina Hagstrand, Ulrica Lundman och Rosmari Alverland från Lomma ridklubb är frustrerade över det

Ridklubbens missnöje gäller framförallt skötseln av ridanläggningen i Habo Ljung. Hur anläggningen ska skötas finns stipulerats i ett gammalt avtal mellan klubben och kommunen, men ingen av parterna verkar helt säkra på vem som egentligen har som skyldighet att göra vad.
– Vi menar till exempel att de enligt avtalet är skyldiga att bygga en kafeteria åt oss och asfaltera vägen in mot anläggningen. Det har de inte gjort, säger Catarina Hagstrand, som sitter i klubbens styrelse.
För att få kommunen att ta frågan på allvar och för att uppmärksamma ridsporten i Lomma har ridklubben nu samlat in 500 namnunderskrifter genom ett upprop på sin hemsida.
På fredagseftermiddagen kom styrelseledamöterna Catarina Hagstrand och Rosmari Alverland tillsammans med ordförande Ulrica Lundman till Lomma kommunhus för att lämna över namninsamlingen till kommunens fastighetschef Göran Samuelsson.
Men planerna grusades när personalen i receptionen meddelade att kommunhuset hade stängt för fem minuter sedan. Ingen fick släppas in - trots att klockan bara var tre och politiker och tjänstemän fortfarande fanns på plats.
Namninsamlingen fick i stället lämnas i receptionen där den diariefördes för att eventuellt lämnas till Göran Samuelsson på tisdag.
– Det här var ju verkligen tråkigt, men det säger lite om Lomma kommuns sätt att se på service och kommunikation, säger Catarina Hagstrand.
Göran Samuelsson själv kände inte till vad som utspelat sig i receptionen.
– Jag har varit en part i kommunikationen med ridklubben, men jag känner inte att jag kan uttala mig i ärendet förrän jag har fått skrivelsen de lämnade in.
– Det här är ett mycket komplicerat ärende, med ett svårtolkat avtal som vi måste titta noggrannare på, säger Göran Samuelsson.

Johanna M Karlsson
Sydsvenskan


Sydsvenskan 9 april 2016

Ridklubben vill ha avtal

Ridklubben tänker inte agera hovsamt längre.
Nu har man dragit igång ett upprop, med stort gensvar.
Målet är att sätta fart på dialogen med kommunen och få till en upprustning av anläggningen.

– Vi har efterlyst en dialog, men hörde inte mycket från kommunen under 2015, säger Ulrica Lundman, ordförande i Lomma ridklubb, och får medhåll av styrelsemedlemmarna runt omkring.
I samband med uppropet har dock kommunen hört av sig och nu hoppas ridklubben på ett konstruktivt samarbete.

Tova Westerlund (t v) och Wilma Alverland myser med hästen Sune i lördagssolen. Bild: Lars Brundin
– Vi vill ha ett långsiktigt avtal med kommunen om vem som har ansvaret för vad här, säger Ulrica Lundman.
– Många kommuner har gjort en satsning på ridsport. Se hur det fungerar i Malmö, med tydliga roller. Kommunen äger och driver anläggningen, medan ridklubben sköter sin verksamhet.
Rent konkret behövs en del åtgärder på och kring ridanläggningen vid Habo ljung, som stod färdig i slutet av 90-talet, efter att den gamla brunnit ned.
Ridanläggningen ligger vackert och granne med Gud dessutom
– Marken behöver dräneras, när det regnar får vi vada genom sjöar, säger styrelsemedlemmarna.
– Det behövs isolering av stallarna och vägen hit är inte gjord som en riktig väg, med bärlager.
Dessutom behövs toaletter och omklädningsrum, påpekar ridklubben.
– Vi har 370 medlemmar och ökar stadigt och vår ekonomi är god, säger Ulrica Lundman.
– Många ungdomar engagerar sig här, ridklubben fungerar som fritidsgård också. Lomma är en inflyttningskommun och en väl fungerande ridverksamhet är ett dragplåster.
– Jag kan själv jämföra med Stockholm, som jag flyttat ifrån, och kan intyga att den här anläggningen ligger helt unikt, inflikar Lommabon Jenny Ekman.
Michael Tsiparis, kultur- och fritidschef i Lomma kommun, ger svar i ärendet.
– Kultur och fritid tillsammans med samhällsbyggnadskontoret sitter ju och tittar på avtal och hur vi ska kunna stötta klubben. Avtalet ska bli klart så fort som möjligt, säger han.
– Vi har haft kontakter med klubben i princip sedan jag började här för ett och ett halvt år sedan.
Men klubben skriver att de inte har hört något det senaste året?
– Det uttalandet får stå för dem. Vi har kontakter med styrelsen, och visst det var ett tag sen nu. Och vi har visst fått ett brev där de uppmanade oss att ta kontakt.
– Jag upplever ändå att vi i styrelsen har haft bra kontakt med styrelsen.

Får ridsporten i Lomma samma uppmärksamhet och stöd av kommunen som andra sporter?
– Det går inte svara på den frågan. Vi har massa olika idrotter med olika krav på resurser. 

Vi vill att det ska finnas många olika idrotter och ridning är en av dem.

Johanna M Karlsson och Alexander Agrell
Sydsvenskan

Ridklubbens ordförande vill ha ett klart avtal med kommunen.

Lokaltidningen 16 oktober 2012

Tuff tid för Lomma ridklubb

Efterfrågar ekonomiskt stöd till hästporten likt Malmö stads modell
HÄSTSPORT. På två år har medlemsantalet minskat med nästan en tredjedel och det är en rejäl utmaning att få verksamheten gå runt ekonomiskt. – Det är en tuff tid för ridskolor, men vi ska överleva, säger Lomma ridklubbs verksamhetschef Solveig Rydén Falk.
Ridsporten konkurrerar med många andra verksamheter och under de senaste åren har många ridskolor i landet fått lägga ner sin verksamhet menar Solveig Rydén Falk.
Ridsporten konkurrerar med många andra verksamheter och under de senaste åren har många ridskolor i
– Det är självfallet tråkigt och detta är en sport som fortfarande domineras av tjejer och kanske därför hamnar i kläm.
Verksamhetschefen vill inte tala om någon kris, även om många ridklubbar har bekymmer med minskat antal elever och ekonomi. Klubben får många gånger välja bort viktiga underhålls- och investeringsåtgärder.
– Det är dyrt att vara fattig, konstaterar Solveig Rydén Falk.
För att utveckla sin verksamhet inleder Lomma RK ett samarbete med Habo Gård som ligger precis i närheten av Habo Stallar. Där har Lomma RK ridhus och stallar med ponnyer och hästar, både klubbens egna och privatägda.
– Vi ska börja med handikappridning och lånar en häst från Habo Gård som också ser till att vi får hjälp av en av deras anställda. De har olika handikappaktiviteter och brukar komma över till oss för att klappa och borsta hästarna.
Själv har Solveig Rydén Falk varit engagerad i Lomma RK sedan två år tillbaka. Innan dess har hon startat och drivit ridskola i över 30 år i Stockholm.
– Jag kände att Lomma var på väg att tippa och när jag fick chansen tog jag den. Det är en riktigt trivsam ridskola med bra stämning, berättar hon.
Själv är Solveig deltidsanställd på 60 procent. Klubben har fem anställda, varav tre har heltidsarbete.
Malmö bra exempel
För att det ska gå runt krävs engagemang och ekonomi. Verksamheten behöver generera ett årligt överskott på ca 200 000 kronor som kan användas till reinvestering i anläggning och hästar. Stödet från Lomma kommun hoppas Solveig Rydén Falk på att det att öka i framtiden.
– Se på Malmö, där satsar man ju från och med i år mer på hästsporten. Lomma borde följa detta för att inte hamna i bakvattnet. Det är bra att Malmö nu fått upp ögonen för en orättvisa som pågått länge där andra sporter kunnat ta del av mer ekonomiskt stöd än ridsporterna.
Lomma RKs verksamhetschef ser ändå ljust på framtiden. Den 21 oktober arrangeras klubbmästerskap och senare i höst ska Solveig
tillsammans med före detta landslagsryttaren Anna Nilsson ordna kurser i dressyr, markarbete och hoppning.
– Vi ska klara oss. Vi har flera olika tävlingar här och har en stabil vuxenridning.
Solveig Rydén Falk är verksamhetschef för Lomma ridklubb. Foto: Andreas Holm
Habo Gårds häst som kommer användas till Lomma RK:s handikappridning. Foto: Andreas Holm

Lomma ridklubb

Grundad: 1974 1983 invigdes klubbens första ridhus. Nu finns tre stall, ridhus och foderlada.
Medlemmar: Cirka 250 medlemmar (varav drygt hälften är barn- och ungdomar) 2010 hade föreningen 350 medlemmar. Anordnar ridskola för barn, ungdomar och vuxna och har kurser i både hoppning och dressyr.

Andreas Holm
Lokaltidningen


Skånska Dagbladet 15 januari 2010

Ridklubben på fötter igen efter tuffa år

– För första året på länge gör vi ett litet men dock överskott. Det känns att vi är på rätt väg, säger ridklubbens styrelseordförande Ulrica Lundman. Hon sitter i ett av klubbrummen tillsammans med klubbens tävlingsledare Anneli Lindberg som också sitter med i styrelsen. – Vi börjar få fart på tävlingsverksamheten igen, och det är glädjande. Vi måste få lite intäkter och tävlingar fungerar också som en sporre för våra egna ryttare. Det är inspirerande när det kommer hit namnkunniga tävlingsryttare, säger Anneli Lindberg som sätter målet högt: – Vi ska arrangera nationell ponnyhoppning här i augusti och vi har redan fått fin respons. Vår sandbana är populär. Framtiden ser äntligen ljusare ut efter några svåra år för klubben.
Ulrica Lundman och Anneli Lindeberg i Lomma Ridklubbs styrelse vågar blicka framåt igen.

Det som fick verksamheten ner på knä var när hästarna fick kvarkan, en svår form av hästhosta, som fullständigt lamslog ridskolan under lång tid. Stallet stängdes, hästarna var sjuka och anläggningen fick saneras. – Det blev ett stort avbräck och där tappade vi både intäkter och medlemmar. Sen har vi kämpat och äntligen fått grepp om ekonomin igen och även sett över verksamheten. Det krävdes både tuffa besparingsåtgärder och lite tur också. – Nu har vi sålt en del äldre hästar och satsar på en successiv förnyelse av våra ridskolehästar. Tre nya stora hästar köptes in i höstas och i sommar blir det ytterligare några. Det här måste ske på lång sikt. En ridklubb kan inte klara sig utan omfattande frivilliga insatser och många medlemmar har ställt upp fantastiskt under de hårda åren, betonar Ulrica Lundman också. – Skulle vi ha anställd personal till alla sysslor hade det blivit så dyrt att rida att ingen haft råd. Och det är ganska dyrt redan i dag. – Vi är mitt i en lågkonjunktur och vi trodde att vi skulle känna av den mer än vi gjort, säger Ulrica Lundman. Sponsorpengar i tävlingssammanhang har sinat lite men annars har klubben klarat sig ganska bra. – Tack vare hjälp från kommunen har vi klarat oss och nu ska vi stå på egna ben. Men vi har tvingats höja priserna lite. Avbräcket efter den förr så viktiga Bingolottoförsäljningen är också kännbart, där hade föreningarna en stor inkomst. Lomma Ridklubb har lektioner alla dagar i veckan och siktar även på att få i gång handikappridning.

Skånska Dagbladet